StandingMirror_16_9

Möbelveckan i Stockholm 2017: Åtta favoriter

En ovanligt spännande möbelvecka är över. Form delade ut nya designpriset Form Award, Ung Svensk Form-utställningen fick lysande recensioner och ArkDes fick äntligen en chef – den brittiske curatorn och redaktören Kieran Long, en händelse som Forms Salka Hallström Bornold kommenterade i P1 Kultur. Men vad hände på själva formfronten? Här är några av våra favoriter i vimlet.

Örnsbergsauktionen 2017 – återigen ett styrkeprov för svensk konsthantverk och design, i år med inslag av kitsch och naivism. Objekt av bland andra Katja Pettersson, Andreas Nobel och Nick Ross.
Örnsbergsauktionen 2017 – återigen ett styrkeprov för svensk konsthantverk och design, i år med inslag av kitsch och naivism. Objekt av bland andra Katja Pettersson, Andreas Nobel och Nick Ross.
Monica Förster ställde ut sitt senaste samarbete med bosniska snickerifirman Zanat på modebutiken Jus –  kollektionen Beyond Black.
Skulptural estetik och glaserad finish var två av veckans mest intressanta motiv. Här Monica Försters senaste samarbete med bosniska snickerifirman Zanat –  den handgjorda, samiskt inspirerade kollektionen Beyond Black, visad på modebutiken Jus.
Konsthantverkaren och designern Jenny Nordberg, även Form Award 2017-vinnare med projektet Brus för Källemo, gjorde en liten utställning på Jr-Work-Shop i Stocholm med den sagolika titeln "Things my daughter said about objects, interiors, ornament and crime".
Konsthantverkaren och designern Jenny Nordberg, även Form Award 2017-vinnare med projektet Brus för Källemo, gjorde en liten utställning på Jr-Work-Shop i Stockholm med den sagolika titeln ”Things my daughter said about objects, interiors, ornament and crime”.
Träningsredskap i lyxförpackning, från Alexander Lerviks kollektion för egna varumärket Tingest.
Lyx och vardag i skön förening – Alexander Lerviks kollektion med träningsredskap för egna varumärket Tingest.
Margot Barolo och Ulrika Mårtensson tog välförtjänt hem Elle Decoration Award för det skulpturala textilexperimentet Curly.
Margot Barolo och Ulrika Mårtensson tog välförtjänt hem Elle Decoration Award för Curly, ett textilexperiment med spännande uttryck.
Oväntat och lyckat möte på Designgalleriet – i utställningen Dit ljuset leder visades glaskonst från Målerås glasbruk och handtuftade mattor av Alexander Lervik för Ogeborg till musik av Eva Dahlgren.
Lyckat möte på Designgalleriet – i utställningen Dit ljuset leder visades glaskonst från Målerås glasbruk och handtuftade mattor av Alexander Lervik för Ogeborg till musik av Eva Dahlgren.
Suggestiv belysning: Mist för Zero av Front, designduon som alltid levererar på absolut toppnivå.
Suggestiv belysning: Mist för Zero av Front, designduon som alltid levererar på toppnivå.
Claesson Koivisto Runes lilla serie Smaller Objects bjuder alltid på ett eller flera glansnummer. TIll årets höjdpunkter hör Luca Nichettos Vaso Carafe, en gracil vas med inspiration från designerns två världar – Sveriges modernistiska vattentorn och Nichettos födelseort, glasblåsarön Murano där vasen skapats.
Claesson Koivisto Runes lilla serie Smaller Objects bjuder som vanligt på flera glansnummer. TIll årets höjdpunkter hör Luca Nichettos Vaso Carafe, en gracil vas med inspiration från designerns två världar – Sveriges modernistiska vattentorn och Nichettos födelseort, glasblåsarön Murano där vasen skapats.

Mer läsning...