Skissernas Museum, Elding Oscarson

Kasper Salin-priset gick till Elding Oscarson

Ikväll tog kontoret Elding Oscarson hem årets finaste utmärkelse, Kasper Salin-priset 2017, på Cirkus i Stockholm. Det vinnande projektet var deras poetiska tillbyggnad på Skissernas Museum – en ny entré och restaurang med rostskimrande plåtfasader och en serie rum i ljust trä och asymmetriska ljusinsläpp. ”Subtilt balanserad detaljering och materialbehandling i alla delar bidrar till ett intryck av såväl lätthet som hög kvalitet i genomförandet”, lyder juryns motivering.

Därmed har den konservativa sammanslutningen Arkitekturupproret återigen visat sig ha näsa för innovativ arkitektur – de var tidigt ute med att nominera Elding Oscarsons tillbyggnad till Kasper Kalkon-priset, för landets fulaste byggnad. Priset gick dock till en betongbyggnad i Halmstad och delades ut samma kväll som Kasper Salin-priset, på en krog i närheten av Cirkus. I nomineringen beskrevs Elding Oscarson-projektet som ”En rostig parasitlåda på en betonglåda som i sin tur parasiterar på ett vackert gammalt jugendhus.”

Foto: Åke E:son Lindman

HyperFocal: 0

Skisserna Museum, Elding Oscarsson

Skisserna Museum, Elding Oscarsson

Skisserna Museum, Elding Oscarsson


Mer läsning...