Form_Symposium_16_9

Form startar klimatpodd: ”Klimatomställningen är den viktigaste frågan inom arkitektur, stadsplanering och design”

Nu släpper design- och arkitekturtidskriften Form en podd om framtidens hållbara städer. I Form Symposium möts experter från olika världar för att tackla klimatfrågan. Specialister från forskning, konst, design, arkitektur och filosofi medverkar. Podden är ett samarbete mellan Form och forskningsstiftelsen Arkus.

Form Symposium startade som seminarieserie i Forms lokaler på Skeppsholmen i Stockholm år 2017. Nu har det även blivit en podcast, i regi av initiativtagarna Salka Hallström Bornold, biträdande chefredaktör på Form, och Emilia Engblad, formgivare och konstvetare. Målgruppen är främst arkitekter och formgivare.

FormSymposium– Klimatomställningen är den viktigaste frågan inom arkitektur, stadsplanering och design – och det är nu som framtidens städer byggs. Vi har sett att klimatförändringarna sker snabbare än arkitekturutvecklingen och att det finns ett stort behov av ny kunskap. Vi såg också behovet av ett forum där arkitekter kan ta del av till exempel forskning på neutral mark. Som podcast kan Form Symposium nå ut till fler, säger Salka Hallström Bornold.

Form Symposium är ett samarbete med Arkus, stiftelsen vars främsta ändamål är att främja vetenskaplig forskning och utveckling inom arkitekturområdet.

– Form Symposium är ett riktigt bra initiativ som vi på Arkus är glada över att stötta. Att rikta en ljuskägla mot föremål, teknik, mediasystem och byggd miljö med utgångspunkt i forskning, konst och filosofi känns fruktbart. I dag hör vi mycket prat om kunskap och forskning, samtidigt som verkligheten är på väg åt helt fel håll. Vi hoppas att Form Symposium sätter igång impulser till verklig förändring, säger Lisa Daram, kanslichef på Arkus.

Den första omgången av Form Symposium har tema solenergi och släpps i tre avsnitt. Här medverkar konstduon Bigert & Bergström, hållbarhetsexperten och arkitekten Marja Lundgren samt Olle Inganäs, professor vid Linköpings universitet.

– Klimatomställningen kräver mycket av oss. Vi måste inte bara ändra våra livsmönster, utan också våra tankemönster. Därför menar vi att konst och filosofi har en plats här också, och kan bidra till nya perspektiv, säger Emilia Engblad.

– Klimatet är i självklart huvudfokus för Form Symposium. Men vi kommer även beröra hållbarhet i bredare bemärkelse framöver – främst social hållbarhet.

Programledare och redaktör för Form Symposium är Emilia Engblad, musik och ljud har producerats av Adele Kosman.

Här kan du lyssna på Form Symposium:
Soundcloud

PodBean
Form Symposium på hemsidan

iTunes tillgänglig via iPhone-appen Podcaster

RSS tillgänglig med RSS-läsare


Mer läsning...