Form_Award_16_9

Tidningen Form delade ut priser till årets bästa projekt på möbelmässan – ungdomstidskriften Skärholmen interiör bland vinnarna

På onsdagen delade tidningen Form ut priset Form Award till fem lyckliga vinnare! Juryn, i år bestående av Forms chefredaktör Bo Madestrand och Svensk Forms nya VD Mats Widbom, valde att premiera projekt som spände från sparsmakade bruksstolar till mer platskrävande fåtöljer med 70-talsreferenser. Priset för Årets hållbarhetsprojekt går till en ungdomlig tidskrift med socialt fokus.

Form Award, instiftat 2017, delas ut i kategorierna Årets designer, Årets nykomling, Årets möbel, Årets belysning samt Årets hållbarhetsprojekt.

Här är alla vinnare och motiveringarna:

Årets Designer – David Ericsson med Petite för Gärsnäs
Motivering: ”På senare år David Ericsson klivit fram som en av sin generations mest spännande formgivare. Med den nätta stolen Petite har han skapat en nutida vardagsklassiker som förenar ett reducerat formspråk med ett finurligt detaljarbete – särskilt i mötet mellan ryggbrickan och benen. Man måste inte alltid skrika för att höras i mässbruset.”
Designer_David_Ericsson

Årets Nykomlingar – Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter med Vent för Johanson
Motivering: ”I ett ovanligt ambitiöst studentprojekt har Sarah Hasselqvist och Melinda Urbansdotter från Beckmans i samarbete med producenten Johanson skapat en fåtölj med stor personlighet och oväntade detaljer. Med ett formspråk som kommunicerar med 70-talets poppiga stålrörsdesign tar deras Vent självsäkert plats i rummet, och inbjuder till långsittningar på sniskan.”
Nykomling_Sara_Hasselqvist_MelinaUrbansdotter

Årets Möbel – Agnes av Andreas Engesvik för Ire

Motivering: ”Producenten Ire dominerade årets mässa med en liten, men sammanhållen och fräck kollektion. Juvelen i kronan var Andreas Engesviks fåtölj Agnes, där den lösa klädseln lite nonchalant softar på en strikt, hantverksmässigt konstruerad stomme. En avslappnad möbel som känns lika naturlig i hem som offentliga miljöer.”
Mobel_Agnes_Ire

Årets Belysning – Snøhetta för Ateljé Lyktan
Motivering: ”Med sina experimentella prototyper för Ateljé Lyktan har Snøhetta skapat en kollektion full av överraskningar – vad sägs om en uppblåsbar, grön ballonglampa eller en dubbelriktad lampa som kastar kalejdoskopiska mönster på väggen? Allt hamnar säkert inte i produktion, men juryn applåderar Ateljé Lyktan och det norska arkitektkontoret för deras djärva satsning.”
Ljus_Snohetta_Lyktan

Årets Hållbarhetsprojekt – Skärholmen interiör

Motivering: ”Det talas mycket om hållbarhet i mässammanhang – men då handlar det oftast om material och återvinning. Social hållbarhet står inte lika högt på agendan. Med tidningen Skärholmen Interiör vänder Design Lab S i Skärholmen blicken åt ett annat håll – redaktionen, bestående av barn i åldern 9 till 13 år, har i samarbete med skribenter och fotografer skapat ett inredningsmagasin som utmanar normerna med hemma hos-reportage hos människor i förorten. Framtiden knackar på!”
hallbarhet_skarholmen-interior

För mer info, kontakta:
Svensk Forms kommunikatör Emma Olofsson på 072 323 31 48, emma.olofsson@svenskform.se, eller chefredaktör Bo Madestrand på 070 716 41 76, bo.madestrand@formmagazine.com


Mer läsning...