Livstedt16_9

Konst- och kulturhistorikern Åke Livstedt finns inte längre bland oss

Åke var konstkritiker i tidskriften Form från 1974, i Svenska Dagbladet skrev han från 1979 och han har också skrivit flera artiklar för tidskriften Hemslöjden.  Åke hade ett stort intresse i det dukade bordets utformning och taffelns historia.  Åke har regisserat många festmåltider, till exempel Gripsholms 450-årsjubileum, vilket ledde till att han fick uppdraget av Nobelstiftelsen att förnya Nobelfesten inför jubiléet 1991.

I den arbetsgrupp som formades för detta uppdrag var det, enligt Nobelstiftelsens vd Stig Ramel ”inget tvivel om att Åke Livstedt var gruppens idéspruta och motor”. Framtagandet av Nobelservisen fick av Svensk Form utmärkelsen Utmärkt Svensk Form 1992. Åke Livstedt har undervisat på de flesta konsthögskolorna i Sverige som sysslar med form och design, bl.a. Malmstens, Konstfack och Grafiska Institutet. Åke har bl.a. tilldelats Arturpriset, som är Nordiska Museets minne av Skansens grundare Artur Hazelius, för sitt outtömliga kulturhistoriska engagemang och 1995 mottag han Gastronomiska akademiens guldmedalj. Åke Livstedt blev 75 år.

Livstedt
Åke Livstedt

Livstedt3
Nobelservisen i all sin glans, glas, porslin, bestick belönades med Utmärkt Svensk Form 1992.

 


Mer läsning...