David_Petite_Sustainable_Chairs_16_9

Petite av David Ericsson – svensk finalist i nordiska designtävlingen Sustainable Chairs

Det blev stolen Petite, designad av David Ericsson för Gärsnäs, som drog det längsta strået bland de tio svenska finalisterna i den nordiska designtävlingen Sustainable Chairs.

Juryn, som bestod av Bo Madestrand, chefredaktör på tidskriften Form, Emma Olbers, designer och creative director, och Lars Bülow, utställningsarkitekt, möbeldesigner och grundare av Möbeldesignmuseet i Stockholm, var enig i sitt beslut. Robin Ljungar, miljö- och hållbarhetschef på TMF (Trä- och Möbelföretagen), var adjungerad till jurymötet och bedömde varje stol utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

– Fantastiskt kul att få representera Sverige med en trästol. Tack och bock, säger David Ericsson.

Juryns motivering:
”Med sina elegant svängda bakben är David Ericssons stol Petite för producenten Gärsnäs en klassisk stol med en samtida twist. Designen, med vackra detaljer framför allt i det vackert svängda ryggstödet, följer tanken att en stol först möter betraktarens blick bakifrån.

Stolen är extremt resurssnål, med en vikt på endast 2,5 kilo, vilket är miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. Den pressar gränserna för vad som är tekniskt och designmässigt möjligt, och har eftersom den är gjord i lövträ ett lågt CO2-avtryck. Den är helt återvinningsbar, och fyra träskruvar som håller bakbenen på plats är enkla att avlägsna och separera.

Petite, lanserad 2018, är en miljömässigt och estetiskt långsiktigt hållbar stol, som håller minst lika lång tid som det tar för ett träd att växa upp. Den är skapad av en ung formgivare med framtiden för sig, och har redan gett avtryck i sin samtid.”

Petite


Mer läsning...