Pasi_16_9

Textilkonstnären och professor Pasi Välimaa finns inte längre bland oss

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att en av vår tids främsta textilkonstnärer, Pasi Välimaa, tragiskt omkommit i en olycka vid sitt hem i Beziers, Frankrike under lördagen. I Form 2/2019 publicerade vi ett reportage om Pasi Välimaa som vi i dag delar här på vår webb. Pasi har tidigare bland annat suttit i Svensk Forms styrelse och varit med i Juryn för Ung Svensk Form.

Pasi Välimaa föddes 1968 i Nystad, Finland. Som 20-åring flyttade han till Sverige. Pasi Välimaa hade en Master of fine arts vid Konstfack. Sedan 2009 var han professor i Textil-Kläder-Formgivning vid Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK vid Göteborgs Universitet.
I sitt konstnärskap använde sig Välimaa av olika tekniker såsom broderi, färgning, vävning, tryck och sömnad. Hans verk finns representerade vid ett flertal institutioner, däribland Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska Museet i Göteborg. År 2004 tilldelades han det nordiska textilpriset The Nordic Award in Textiles, som är Nordens största pris för textil konst. År 2014 tilldelades han Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.

Våra tankar finns hos Pasi Välimaas närmaste familj och vänner.

Läs reportaget ”Sidenvägen” om Pasi Välimaa i FORM 2/2019 här
Text: Susanne Helgeson
Foto: Anna Sigge

Pasi Välimaa

Akademiska sjukhuset Uppsala12

På Nya Akademiska Sjukhuset i Uppsala invigdes under våren nya utsmyckningar av Pasi Välimaa

Akademiska sjukhuset Uppsala8

Nya Akademiska Sjukhuset i Uppsala


Mer läsning...