Architecture by White Arkitekter

White Arkitekters psykiatriska klinik på Grönland prisad på World Architecture Festival

I kategorin ”Future Projects – Health” tog White Arkitekter hem vinsten med en psykiatrisk klinik i Nuuk, Grönland. Uppdragsgivare: grönländska Sundhedsvæsenet.

Arbetet för en ny psykiatrisk klinik i staden initierades av en styrgrupp på uppdrag av det grönländska Sundhedsvæsenet. Patienterna kommer både från Nuuk och hela den vidsträckta kusten. Den nya kliniken balanserar lugn, läkande och trygg arkitektur, det grönländska landskapet och de existerande byggnaderna. Med klassiska material och färger från Nuuk – där sjukhus traditionellt sätt är gula – skapas ett självklart landmärke längs den dramatiska kusten.

Motivering: ”The only facility for the whole island dealing with a range of psychiatric disorders. Climate change is being addressed. An important institution in the community with the architecture respecting the environment.”

Ansvarig arkitekt: Jenny Mäki.

White prisades även i kategorin ”Future Project – Culture” för gestaltningen av The New GoDown Arts Centre, en utveckling av Nairobis och Kenyas största hubb för aktuell och nyskapande kultur.
Future_Health_Winner_2019_3

Architecture by White Arkitekter

Architecture by White Arkitekter


Mer läsning...