Ettore_16_9

Här är vinnarna av Form Award 2020!

Varje år delar tidningen Form ut pris i fem kategorier på Stockholm Furniture & Light Fair. I dag utsågs vinnarna. Bland pristagarna finns såväl välkända namn som nykomlingar.

Åsa Jungnelius möbeldebut för Källemo kan beskrivas som en succé och Ilse Crawford har visat var lampan ska stå. Golvföretaget Tarkett demonstrerar med sin snygga monter hur viktigt det är att ta hjälp av forskningen för att utveckla hållbara material. Materialblock ihopsatta med spännband fångar tidsandan, hur ska vi klara framtidens utmaningar?

Juryn utgjordes i år av Forms chefredaktör Bo Madestrand, Svensk Forms VD Mats Widbom samt tidningens praktikant Hanna Schück.

 

Här är alla vinnare med motiveringar:

 

Form_Award_Arets_Mobel_2020
Årets Möbel: Ettore av Åsa Jungnelius
Motivering: Glaskonstnären Åsa Jungnelius första möbel är också årets bästa. Hennes magiskt skimrande bord med inbyggt kalejdoskop för Källemo är en uppenbar hyllning till postmodernismens förgrundsfigur Ettore Sottsass, men är samtidigt en logisk fortsättning på hennes eget konstnärskap. Briljant!

 

Form_Award_Arets_Designer_2020
Årets Designer: Thomas Bernstrand & Stefan Borselius
Motivering: Efter det lyckade samarbetet med serien Bob för Blå Station har de två formgivarna Thomas Bernstrand och Stefan Borselius blivit alltmer eftertraktade som duo. I år visar de produkter såväl för Horreds som för Zero och Blå Station, där lillebror Bobby är ett lika näpet som formstarkt komplement till modulerna i Bob-serien. Det slår verkligen gnistor i mötet mellan dessa designrävar!

 

Form_Award_Arets_Belysning_2020
Årets Belysning: w203 illumina av Ilse Crawford
Motivering: Med sin industriella look är Ilse Crawfords nya bordslampa för Wästberg en uppdatering av den klassiska bibliotekslampan. Den finns i olika material, men är som allra vackrast i glänsande koppar. Uppifrån ser den ut som en flygplansmotor, från sidan som en stiliserad svamp. En lysande nyhet från den brittiska designens gudmor.

 

Form_Award_Arets_Nykomling_2020
Årets Nykomling: Alexandra Friberg, Konstfack
Motivering: Under årets upplaga av Greenhouse stod Konstfack ut med en monter full av högklassig möbeldesign. Allra mest imponerades vi av Alexandra Fribergs fåtölj Braid, vars flätade läderrygg är lika skulptural som omslutande. Klassiskt hantverk möter formsäker design i en materialmässigt långlivad och hållbar stol. Det ger hopp inför framtiden!

 

Form_Award_Arets_Hallbarhet_2020
Årets Hållbarhetsprojekt: Natural Bond av Tarkett
Motivering: Den som är mycket stark måste också vara mycket hållbar. Med sin installation Natural Bond, elegant formgiven av kontoret Note, visar golvjätten Tarkett hur man kan skapa en mer hållbar framtid med hjälp av materialforskning. I deras nya vinylkollektion har den fossila råvaran bytts ut mot en biobaserad, enligt den så kallade massbalansprincipen. Materialet kan återvinnas och därmed återuppstå i form av nya golv i decennier framåt.

 

Fredagen den 7 februari kl. 11.00 på Stockholm Furniture & Light Fair presenteras vinnarna i ett samtal med Svensk Forms vd Mats Widbom på Designbarens scen i Victoriahallen.  Läs mer här

 

För mer information, kontakta:
Bo Madestrand, chefredaktör Form
bo.madestrand@formmagazine.com, 070-716 41 76

 

Toppfoto:  Gustav Kaiser

 


Mer läsning...