Slussen_16_9

Ett gyllene tillfälle

Uppståndelsen var stor när det kinesiska fartyget M/S Zhen Hua 33 anlände till Stockholm under onsdagen. Tusentals människor hade samlats längs med stränderna för att få en glimt av den nya guldbron. Transporten över världshaven har försenats med drygt en månad på grund av stormigt väder.

Den nya bron blir Slussens huvudförbindelse mellan stadsdelarna Gamla Stan och Södermalm. Det kommer att finnas plats för både bilar, cyklister, fotgängare och eventuell spårvagnstrafik. Guldbron är designad av den globala arkitektbyrån Foster + Partners som har sin bas i Storbritannien, ett tidigare exempel på deras arbete är Årstabron i Stockholm. Slussbron har tillverkats av CRSBG (China Railway Shanhaiguan Bridge Group) i Kina på uppdrag av Skanska.

Materialet är stål och bron mäter 140 meter. Den är 45 meter bred och väger cirka 3700 ton. Dess pilformade silhuett kommer sig av nivåskillnaderna mellan Södermalm och Gamla stan. Att den kommit att kallas guldbron kan härledas till den guldgula färg som bron ska få när den kommit på plats. 2025 ska arbetet med Slussen vara färdigt, nu väntar monteringsarbetet av bron som beräknas ta minst två veckor.

Slussen_2

Foto: Foster + Partners/Dbox

Slussen_3

Foto: Jenny Frejing

Slussen_1

Foto: Foster + Partners/Dbox


Mer läsning...