hanna

Hanna Hansdotter är Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendiat 2020

Stipendiet premierar en ung lovande konstnär med ett stipendium på en halv miljon kronor. Vinnaren får även ställa ut ett antal verk på Prins Eugens Waldemarsudde. Årets stipendiat är Hanna Hansdotter som tar emot sitt stipendium den 7 oktober på Waldemarsudde och hennes verk visas fr.o.m. 8 oktober – 8 november på museet.

Juryns motivering: ”Med en övertygande formsäkerhet utvecklar Hanna Hansdotter lustfyllt glaskonsttraditionen med konstnärlig integritet och genomför en upplyftande lyckad kombination av måleri, skulptur och glas”.

Glaskonstnären Hanna Hansdotter, född i Lund 1984, har utsetts till årets mottagare av Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2020. Hanna Hansdotter bor på en gård i Skruv, mitt i det småländska glasriket. Hon arbetar tätt samman med glasblåsarna och har själv utbildning som glasblåsare i Kosta och Orrefors. Hon examinerades från Konstfack 2017 och har därefter varit verksam som konstnär och formgivare för Kosta Boda, främst med konstglas men även offentliga installationer och småskaliga produktioner. Hennes första separatutställningen ägde rum på CFHILL i Stockholm 2018 och hon har ställt ut även internationellt.

Hanna är representerad på bl.a. Nationalmuseum, Statens konstråd och Region Kronoberg.

 

Hanna_Hansdotter_16_9

Hanna Hansdotter. Bild från CFHILL.


Mer läsning...