KHST_Salin_16_9

Kulturhusets ombyggnad tilldelas Kasper Salin-priset

Ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm mottog igår Kasper Salin-priset vid Arkitekturgalan. Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad.

Jurymotivering:

”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var Kunskapshuset i Gällivare med arkitekt Liljewall och MAF arkitektkontor, byggherre Gällivare kommun, Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg med arkitekt KUB arkitekter, byggherre Lokalförvaltningen i Göteborgs stad samt Norra Tornen i Stockholm med arkitekt OMA, byggherre Oscar Properties.

Sveriges Arkitekter har delat ut Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad sedan 1962. Juryn granskar 20–25 utvalda byggnadsverk på plats för att utse nominerade och bland dem en vinnare.

Kasper_Salin_Kulturhuset

Kulturhusets ombyggnad (Stockholm)

Arkitekt: Ahrbom & Partner arkitektkontor.
Byggherre: Stockholms stad.
Foto: Johan Eldrot


Mer läsning...