Med skiktlimmat böjträ har Swedese skapat inte bara linjesköna designklassiker utan också en tillverkningsmetod som är resurssnål från start. Sedan 1945 produceras möblerna bland de småländska skogarna, numera i samarbete med ett tjugotal svenska och internationella formgivare. Från fabriken i Vaggeryd efterlyser VD Sonnie Byrling mer kunskap och regler som gör att fler offentliga aktörer fattar långsiktigt hållbara beslut.
Hur har pandemin påverkat ditt arbete? Finns det några erfarenheter som du tar med dig och vilka utmaningar ser du framöver?
– Kontorets vara eller icke-vara har ställts på ända. Jag tror att hemarbete kommer fortsätta att ses som en naturlig del. Det innebär att företag måste ta ansvar och se till att medarbetare har en god arbetsmiljö även i sina hem. På många håll i företagsvärlden har det märkts slitningar i försörjningskedjan när det gäller material och tillverkning. Vi är lyckligt lottade som själva håller i hela kedjan, från inköp av fårskinn och träfanér till slutproduktionen i våra fabriker i Äng och Vaggeryd.
Swedese är en av åtta formgivare/företag som alla utsetts till fanbärare av Swedish Design Movement.
Läs mer om de åtta fanbärarna här
Det här inlägget har tagits fram genom ett samarbete med Swedish Design Movement.
”Lamino”, design: Yngve Ekström 1956
Bordet ”Savoa” av Sakari Hartikainen
Sonnie Byrling, vd på Swedese