NakaginCapsuleTower-3-FOTOErikAugustinPalm

Kapsejsade kapslar

våras revs den ikoniska byggnaden Nakagin Capsule Tower i Tokyo. Erik Augustin Palm besökte huset dagen innan det började jämnas med marken.

Den 12 april satte nedmonteringen av en av Japans mest anmärkningsvärda byggnader – Nakagin Capsule Tower – officiellt i gång. Metaboliströrelsen grundades i slutet av 1950-talet av fem japanska arkitekter, däribland Kisho Kurosawa. Tillsammans vävde de drömmar där utopier om arkitektoniska megastrukturer sammanfogades med idéer om organisk biologisk tillväxt. Något de lyckades överföra till en handfull faktiska byggnader – där det allra mest kända exemplet är Kurosawas signaturskapelse Nakagin Capsule Tower, som demonstrerar Metabolismens koncept i form av byggnadens pluggkapslar.

Nyfiken på mer? Läs hela artikeln från Form digitalt på Readly och i vår app, eller starta din prenumeration här.


Mer läsning...