IMG_4244

Trip down memory lane

Textilier är inredningens snabbfix. En trist soffa eller en tom vägg sminkas snabbt över med färgglada, mönsterrika tygstycken. I utställningen Mönstermani på Textilmuseet i Borås kan man under sommaren och hösten förlora sig den svenska textilkon- stens raffigaste mönster, från 20-talet fram till 1990.
– Detta är mönster som flera av oss har en relation till – en del av kulturhistorien! Vi på Textilmuseet märker att det finns ett stort intresse för detta, att det väcker minnen och att det finns en önskan att få reda på mer om formgivarna bakom. Här får besökaren verkligen djupdyka i mönster och veta lite mer om de dolda, ofta kvinnliga, upphovsmakarna, säger Ulrika Kullenberg chef på Textilmuseet i Borås.

Utställningen, som visas till och med den 19 februari nästa år, bygger på boken Tryckta tyger för alla tillfällen av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark.


Mer läsning...