Bordet Ettore Åsa Jungnelius Källemo Born Classic 2020 foto Gustav Kaiser@1x_1

Vad gör en klassiker?

Få men gedigna material, en tydlig form och en funktion som är relevant över tid – ja, så kan en beskrivning av en klassiker se ut. Men det visar sig att frågan är långt mer komplex, till exempel skapas den även i högsta grad i en kulturell kontext.

Läs Ellinor Thunbergs text i senaste numret av Form, där hon pratar med bland andra Anna Wahlöö – filosofie doktor i form, design och kultur på Lunds tekniska högskola. En möbel kan alltså knappast födas som klassiker, enligt henne.

– Nej, jag tror inte att det är så enkelt. Det är mycket som ska falla på plats och jag tror att tiden spelar roll. Det behöver prövas över tid. Det är inget som bara säger ’pang’ – det är med en tillbakablick i back- spegeln man kan se det, med facit i hand, om det blev en succé från början. Dessutom spelar det roll hur den levt vidare både på marknaden och i kultursammanhang. I sin doktorsavhandling slog hon fast att det inte räcker med framstående design,

Läs texten i nya numret av Form Magazine.


Mer läsning...