omslag3swe

Forms sommarnummer erbjuder semesterläsning av högsta klass: en manual i tio punkter för designer och producenter som vill ta ett större miljömässigt ansvar. Vi har intervjuat ledande forskare och formgivare som ger handfasta råd för en mer hållbar designutveckling. Perfekt sommarläsning i hängmattan!

Nils Forsberg har träffat årets mycket omtalade Kasper Salin-pristagare, Frankrikebaserade arkitekten Anna Chavepayre. Hon berättar om bygget av ateljébostaden Hamra på södra Gotland som hon och arkitektkontoret Collectif Encore kammade hem priset för.

– Vi försöker hitta nya former för att bygga, bo och leva tillsammans. Jag tror att de största förändringarna i livet kan vara att vi plötsligt ser saker på nytt. Jag tror att vi måste börja se arkitektur som en del av landskapet och landskapet som del av arkitekturen, och att vi själva är en del av landskapet också. Arbetet med husen handlar om att integrera de här sakerna, att låta den fantastiska naturen bli en del av arkitekturen, säger Anna Chavepayre.

Salka Hallström har träffat ”The Kinship Project” som består av några av Sveriges främsta formgivare just nu: Margot Barolo, Erik Björk, Mia Cullin, Andreas Nobel och Fredrik Paulsen. Projektet de gemensamt jobbar med kan liknas en maratonstafett: Designa en stol. Berätta inget för de andra. Lämna över till nästa formgivare, som inte vet i förväg vilken stol denne får. Fortsätt med din egen design och låt en del av formen vara kvar. Berätta inget. Passa vidare stolen. Nästa. Och så vidare, i sammanlagt tre etapper. En spännande terapi-session väntar!

Dessutom i Forms sommarnummer: Asplund-rummet, Mumin-muggen och kontorslandskapets fram- och baksidor.

Form 3/2019 finns ute i butik 4 maj.

Tidningen finns även att läsa online på Readly, Ztory, Buyandread och Scopalto

PRENUMERERA HÄR