Form5omsl_swe
Forms arkitekturnummer är ute nu. Ur innehållet: ”Det nya miljonprogrammet” – ett reportage om det intensiva bostadsbyggandet i Stockholm, fotoreportaget ”Sagan om de många tornen” om svenska vattentorn samt en närmare titt på ”terrorarkitektur”, arkitektur som ska förhindra terror i städerna. Är lösningen verkligen fler beväpnade poliser och betongsuggor i stadsrummet?

De senaste åren har det byggts mer i Stockholm än på många år. Helst ska det byggas 200 000 bostäder i länet under nästa decennium, vilket kan jämföras med de runt 190 000 bostäder som kom till i Stockholm under Miljonprogrammet. Har vi lärt av våra misstag – eller är vi mer fartblinda än någonsin?

Vi upplever fenomenet i hela västvärldens storstäder: terrorsäkring av gågator, torg och tågstationer. Läs Rasmus Graakjærs reportage om ”terrorarkitektur” i Danmark.

Forms fotograf Rana Van Pellecom har rest genom Sverige och plåtat vattentorn: bland andra Filborna Vattentorn av Wingårdhs, Boländerna i Uppsala av arkitekt Hans Trygg och givetvis Svampen i Örebro, ritad av Sune Lindström.

Dessutom i detta nummer av Form, intervjuer med två designduor: Company och non:agency samt ett samtal med Basalt Architects om hur det är att skapa arkitektur i den nyckfulla naturen på Island.

Form 5/2019 kommer ut den 15 oktober.

Tidningen finns även att läsa online på Readly, Ztory, Buyandread och Scopalto

PRENUMERERA HÄR