Swenk

December är här och Form summerar traditionsenligt designåret som gått. Redaktörerna tar farväl av 10-talet och ser framåt mot 2020. Är det en utopi eller dystopi de ser framför sig? Samma fråga kan ställas om Googles datadrivna stadsprojekt i Toronto, som också granskas i detta nummer av Form. Är det en smartare stad eller ett övervakningsmonster med superkapitalister vid spakarna?

Under rubriken ”Årets WOW” har Form samlat ett antal experter från designfältets olika områden, bland dem modedesignern Naim Josefi och arkitekten Karolina Keyzer, och bett dem att lista sina bästa minnen av 2019 – och såklart även deras förhoppningar inför 2020.

”Den smarta staden” är ett begrepp som använts ett tag nu. Forms Leo Gullbring har åkt till Toronto för att undersöka Google-projektet Sidewalk Labs som ska omvandla stadskvarteret Quayside vid Torontos övergivna hamnområde, i ett försöksprojekt som innebär en halv miljard stor investering i framtidens smarta stad.

Detta årtiondes sista nummer av Form lyfter även ”Broderiets återkomst” och den nya generationens danska formstjärnor, till exempel designern Maria Bruun. Hon säger:

– Jag har stora ambitioner, jag vill gärna vara den nästa stora, danska designern. Jag tror både på gemenskap och det individuella.

Dessutom: stylingreportaget ”Såsom i en spegel” av stylisten Camilla Pérez och fotografen Mårten Ryter.

Form 6/2019 kommer ut den 3 december.

Tidningen finns även att läsa online på Readly, Ztory, Buyandread och Scopalto

PRENUMERERA HÄR