swe
I år firar tidskriften Form 115 års oavbruten publicering. Det var 1905 som det första numret av ”Svenska Slöjdföreningens Tidskrift – organ för konstindustri, hantverk och hemslöjd” gavs ut. 1932 fick tidskriften ett helt nytt format, ny typografi och ett nytt namn: Form. Även Forms moderorganisation, Svensk Form, jubilerar i år – föreningen fyller 175 år. Detta jubileumsnummer dyker djupt i tidskriftens och föreningens gemensamma historia.

Jubileumsnumret, ett fullmatat dubbelnummer, frossar i tidstypiska Form-omslag och fascineras av föreningens förflutna i Kerstin Wickmans reportage ”Tung Svensk Form”. Forms chefredaktör Bo Madestrand förlorar sig i ett drygt sekels tidningshistoria när han går till ”läggen” – de inbundna årgångar av tidskrifter och tidningar som finns på varje tidskriftsredaktion.

Men jubileumsnumret är inte enbart nostalgiskt – det innehåller även mycket framåtblickande, som till exempel intervjuerna med curatorn Mabel O Wilson, som skapar en utställning på MoMa i New York om samtida afroamerikansk arkitektur samt formgivaren Chris Martin, som är årets Bruno Mathsson-pristagare.

I reportaget ”Gräv där du står” har Form träffat keramikerna Gunilla Svensson och Pernilla Norrman som I sitt gemensamma arbete undersöker hur det lokala materialet lera kan användas till tegelplattor som vittnar om sitt geografiska och kulturhistoriska ursprung.

Dessutom: Sanna Bodén och Emma Dahlqvists växtfärgningsprojekt RÅW, Sveriges förmodligen första modedrottning Augusta Lundin och Kulturhuset Stadsteaterns nyöppning.

Forms jubileumsnummer kommer ut den 6 oktober 2020.

Tidningen finns även att läsa online på Readly, Ztory, Buyandread och Scopalto

PRENUMERERA HÄR