Par_Engsheden_Sara_Danius_Nobelklanning_2015_16_9

Nobelt mode på Nationalmuseum i mars

Få modeplagg från vår egen tid har rönt så mycket uppmärksamhet som Pär Engshedens fyra klänningar som Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius bar vid nobelfestligheterna 2015–2018. Utställningen presenterar den kreativa processen, inspirationskällorna och det nära samarbetet med Danius i skapandet av dessa ikoniska plagg.

Läs mer
Ettore_16_9

Här är vinnarna av Form Award 2020!

Varje år delar tidningen Form ut pris i fem kategorier på Stockholm Furniture & Light Fair. I dag utsågs vinnarna. Bland pristagarna finns såväl välkända namn som nykomlingar.

Läs mer
kinship_16-9

The Kinship Project på Sven-Harrys konstmuseum

The Kinship Project är ett experimentellt projekt med fem medverkande designers. Hur starkt knutna är vi till vårt eget formspråk? Vågar vi släppa för att släppa in någon annan? Vågar vi ge bort för att se genom andras ögon?

Läs mer
misschiefs_

Stockholm Design Week: MISSCHIEFS

Misschiefs är en banbrytande feministisk designutställning som består av verk från 10 svenska kvinnliga formgivare + gäster i gränslandet mellan design, hantverk och konst. Misschiefs har världspremiär i Stockholm under Stockholm Design Week i februari.

Läs mer
1jokinenkonustudio082

Formex Nova 2020: Jukka Jokinen och Heikki Konu

Jukka Jokinen och Heikki Konu är två Helsingfors-baserade industridesigner som blivit nominerade i årets upplaga av Formex Nova. De tävlar nu med fyra andra nordiska designer om titeln Nordic Designer of the Year. Vinnaren presenteras på Formex i augusti 2020.

Läs mer
HorsehairProject16-9

Formex Nova 2020: Valdís Steinarsdóttir

Isländska designern Valdís Steinarsdóttir är en av de fem nominerade i årets upplaga av Designpriset Formex Nova. Priset är instiftat av inredningsmässan Formex för att främja god, nordisk design.

Läs mer
Sigve_Knutson

Formex Nova 2020: Sigve Knutson

Sigve Knutson är en av de fem nominerade i årets upplaga av Designpriset Formex Nova. Priset är instiftat av inredningsmässan Formex för att främja god, nordisk design.

Läs mer
Stine_16_9

Formex Nova 2020: Stine Mikkelsen

Den danska textildesignern Stine Mikkelsen är en av de fem nominerade i årets upplaga av Designpriset Formex Nova. Priset är instiftat av inredningsmässan Formex för att främja god, nordisk design.

Läs mer
Bacteria - in a new light4

Formex Nova 2020: Jan Klingler

Designpriset Formex Nova går till en ung formgivare verksam inom Norden, pristagaren utses av en expertjury. Priset är instiftat av inredningsmässan Formex för att främja god, nordisk design. Vinnaren presenteras i samband med att Formex öppnar den 18 augusti 2020. Jan Klingler är en av de fem nominerade till årets pris.

Läs mer
UNDER16_9

Stjärnor från 2019: Under

Det norska megakontoret Snøhettas bildsköna projekt öppnade äntligen för allmänheten i mars. Den kombinerade restaurangen och forskningsstationen har formen av en monolit som sjunkit till hälften i vattnet; tanken är att betongfasaden så småningom ska bli till ett rev, ett med havet. I matsalen, med utsikt mot havsbotten via ett elva meter brett panoramafönster, står bord och stolar som designats exklusivt för restaurangen, med inspiration från trädgrenar. Interiörens färgsättning och belysning, med böljande paneler, ska i sin tur föra tankarna till hur solen går ner vid havet.

Läs mer
Artboard 8x

Planeten 8: Farväl, 2010-tal

Vad lärde vi oss till sist? I 2010-talets sista avsnitt av Planeten ser panelen tillbaka på tio år av arkitektur. Från digital jugend till trumpifiering, återbruk och greenwashing. Missa inte heller det rafflande sidospåret om organiska korallformer…

Läs mer
03-16-9

Fotografiska – nu i New York

Sedan i lördags har fotoälskare i New York en ny plats att gå till: Fotografiska öppnade just sin första filial utanför Sverige. Tre våningars fotogalleri i hjärtat av Flatiron-distriktet.

Läs mer
DorteMandrupTheWhale_16_9

Arktisk stjärna: Mandrups val

Arktisk arkitektur trendar. Senaste nytt kommer från danska stjärnkontoret Dorte Mandrup: The Whale, det minst sagt spektakulära förslaget som vunnit tävlingen om gestaltning av ett turistcentrum i Andøya, Nordnorge.

Läs mer