Cake_16_9

KALK – Swedish Design Awards 2018-vinnare

En terrängmotorcykel med el istället för bensin, som minskar både utsläpp och ljudnivå, med chassi i aluminium och kolfiber och en totalvikt på under 70 kg. Enkelheten avseende körning och underhåll gör upplevelsen tillgänglig för alla, oavsett förkunskaper. Nu har den vunnit Design S – Swedish Design Awards 2018!

Läs mer
Cushy_16_9

Grattis, Cushy! Design S-vinnare i möbelkategorin

Det blev designerduon Gripner & Hägglund och deras CUSHY som tog hem S:et i möbelkategorin när Design S – Swedish Design Awards 2018 ägde rum igår på Kulturhuset Stadsteatern. Forms chefredaktör Bo Madestrand satt i den här kategorins jurygrupp. Stort grattis till Sanna Gripner och Märta Hägglund!

Läs mer
03_16_9

Who’s tooth? Houndstooth!

Josefine Gennert Jakobsson, Form Magazines nuvarande gäst på @formmagazine har nyss tagit examen från Textilhögskolan i Borås. Idag tittar vi närmare på hennes examensprojekt Who's tooth? Houndstooth! Hundtandsmönstret är den röda tråden.

Läs mer
HV_16_9

183 km garn – Handarbetets Vänners examensutställning

Än finns chansen att se Handarbetets Vänners examensutställning – den pågår i de anrika lokalerna på Djurgården till och med 2 juni. Avgångsklassen visar upp sina projekt som tar besökaren till Gävle, Saggöfjärden och kanske till och med upp i rymden!

Läs mer
16_9_ania_nordqvist_pauser_foto_tina_umer

HDK:s examensutställning

HDK:s examensutställning pågår mellan 18 och 27 maj i Frihamnen i Göteborg. Här ställer studenter ut från keramikkonst, metallgestaltning, möbeldesign, textil-kropp-rum, textilkonst och smyckeskonst. Se två favoriter här nedan!

Läs mer
ma_te_kristina_lundsjo_16_9

Konstfacks vårutställning 2018

Nu har Konstfacks vårutställning med 175 projekt inom konst, design, konsthantverk och bildpedagogik öppnat. Nyutexaminerade kandidat- och masterstudenter visar upp sina examensverk. Idag tar vi en närmare titt på Kristina Lundsjös verk Waste Not, Want Not!

Läs mer
Dat_Danh_Beckmans_College_of_Design_photo_Mathias_Nordgren_16_9

Beckmans modetreors examensvisning

Den 15 maj ägde den årliga visningen för Beckmans mode-treor rum. Elva modedesigner visade upp sina kollektioner vid tre tillfällen på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm. På torsdag den 17 maj öppnar skolans utställning och då kan man se kollektionerna på plats där också.

Läs mer
Project by Marge Architects

Arkitekternas Rödfärgspris – några favoriter

Arkitekternas Rödfärgspris belönar arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg - i allt från privata villor och stugor till offentliga byggnader. Vinnaren utses av en jury under Rödfärgsprisets gala den 25 oktober.

Läs mer
Clerkenwell_16_9

Clerkenwell Design Week coming up!

Snart är det dags för Clerkenwell Design Week, 22-24 maj närmare bestämt. Bolon är ett av de svenska företagen som deltar i år. Se deras nya kollektion Elements, designad av Shanghai-baserade Neri & Hu.

Läs mer
Halleroed_16_9

Nytt på museet

På Nordiska museet finns ett nytt publikt vardagsrum inrett av Halleroed, som bland annat tagit fram en möbelserie exklusivt för museet tillsammans möbelsnickeriet Tre Sekel. Inredningskonceptet är inspirerat av nordiskt träslag, arktiska glaciärer och ursprungstankarna om museibyggnaden.

Läs mer
BLOX_16_9

BLOX öppnar i Köpenhamn den 6 maj

I hjärtat av Köpenhamn öppnar snart BLOX – ett hus för design, arkitektur och innovation. Här kommer finnas plats för arkitektur, design, nya idéer, forskning, reflektion och utställningar. DAC (Dansk Arkitektur Center) med flera kommer att flytta in. Den 6 maj blir det invigning dit alla är väkomna!

Läs mer
Norwegian_Presence-Photo-Lasse_Fløde-Design-Vera_&_Kyte-Marianne_Andersen_Victoria_Günzler-Northern-Lillian_Tørlen-Objekt-Stian_Korntvedt_Ruud-16-9

Norwegian Presence 2018

Norge har under de senaste tre åren visat ett urval av de mest talangfulla norska formgivarna i Milano. Årets utställning, Norwegian Presence, markerar början på ett nytt kapitel för Norge, eftersom den visas på en ny plats: i Zona Tortona.

Läs mer
Hemma_16_9

Hemma – Stories of Home

Sverige finns återigen på plats i Milano med Swedish Design Moves, denna gång i en utställning gestaltad av inredningsarkitektkontoret Joyn Studio med Lisa Grape, Helena Eliason och Ida Wanler. I den före detta textil- och linneaffären dyker bland andra Beckmans upp igen.

Läs mer
web_iben_hoej_16-9

MINDCRAFT18

Danskarna satsar som vanligt stort i Milano, men inte endast med design utan framför allt med konsthantverk, i år med formgivaren Ditte Hammerstrøm som curator. Missa inte MINDCRAFT18 på San Simpliciano, Piazza Paolo VI 6, mellan 17 och 22 april.

Läs mer
Seminarium

Seminarium: Vilka utmaningar väntar svenska form- och designinstitutioner?

Propositionen baserad på utredningen ”Gestaltad livsmiljö” kom till slut. I den poängteras ArkDes roll som mötesplats för arkitektur, form och design - till vilka det nu också läggs en forskningsfunktion. Propositionen tydliggör också att Nationalmuseums uppgift även innefattar form och design – och dessutom att regeringen anser att det inte behövs ytterligare ett statligt museum på området. Istället förordas samarbete över institutionsgränserna, där Svensk Form och SVID får särskilt viktiga roller. Vad innebär allt detta för inblandade institutioner? Hur ser framtiden ut? Vilka frågor är viktigast? Kom och prata form och design med oss!

Läs mer